Trenutno pregledavate Mogu li montažne kuće biti bez temelja?

Mogu li montažne kuće biti bez temelja?

Kvalitetno napravljeni temelji, bili oni namijenjeni kući građenoj na klasičan način, ili u ovom slučaju montažnoj kući, apsolutan su prioritet. Montažne kuće trebaju jake temelje. Osim toga, temelji su važni zbog izolacije te djelomično zbog instalacija koji se kroz temelje moraju provući. Nepostavljanjem temelja, riskirate statiku cijelog objekta ali i utječete na njegovu dugotrajnost. 

Dozvole za montažnu kuću i razlike u odnosu na mobilnu

Ako je objekt potrebno graditi, i ako je stalan, neovisno o tome ima li temelj ili ne, za njega je potrebna građevinska dozvola. Nadalje, za montažne kuće potreban je i tipski projekt koji se razlikuje od arhitektonskog glavnog projekta po tome što ne definira uvjete gradnje na određenoj lokaciji.

S druge strane, kuće koje nemaju temelje, odnosno postavljene su na drvene grede ili pak kotače – ne trebaju građevinsku dozvolu. Razlika u odnosu na montažne kuće je u tome što mobilne kuće nisu povezane s tlom, odnosno nisu nastale građenjem, te se za razliku od montažnih mogu premještati s lokacije na lokaciju.

Prednosti gradnje temelja za montažnu kuću

Osnovne prednosti gradnje za montažnu kuću vidimo prvo u jačini i izdržljivosti koju gradnjom temelja, cijeli objekt postiže. Kvalitetni temelji utječu na poboljšanje cijele statike montažne kuće, što je važno u slučaju da kuća ima klasični krov, odnosno više etaža.

Najbolje rješenje kada je gradnja temelja u pitanju je betonska ploča, koja je kod nas najčešće rješenje u slučaju gradnje montažne kuće. Osim što je iznimno kvalitetna, betonska ploča štiti praktički cijelu kuću  od vlage, insekata i drugih nametnika.

Zaključak

Iako zakonom to nije definirano, temelj za montažnu kuću je neophodan kada razgovaramo o gradnji montažne kuće. Osim što se temeljem postiže kvalitetnija statika cijele kuće, temelji su važni i za izolaciju.

Prvotno se to misli na toplinsku izolaciju, izolaciju od vlage ali i raznih nametnika i insekata. Jedan od zahtjeva koje je Zakon propisao, a važan je u kontekstu odluke o (ne)gradnji temelja je mehanička otpornost i stabilnost građevine.

Da bi se to postiglo, potrebna je izgradnja temelja, što i mi, svakako preporučujemo.